Потвърдено: ще строят магистрала Варна - Бургас

29.10.2019

24chasa.bg
24chasa.bg

От сайта на Агенция “Пътна инфраструктура” се вижда, че първата стъпка е налице - АПИ е обявила преди дни обществена поръчка за изготвянето на разширен идеен проект за бъдещото трасе. Изпълнителят ще трябва да направи и инженерно-геоложки проучвания на магистрала “Черно море”.

Стойността на обществената поръчка е 14,4 млн. лв. и макар да е съвсем в началото, обявяването на търга показва, че се работи за старт на дейностите по новата магистрала, обясниха запознати.

Според документите за търга изпълнителят ще трябва да разработи трасе, което да е оптимално от техническа и икономическа страна. Началото на аутобана ще е на “Хемус” около с. Слънчево, при пресичането на Варненско - Белославското езеро, обход на Варна.

Ще има връзка в близост до село Приселци със съществуващото трасе на магистралата и оттам до “Тракия” с връзка около бургаското село Ветрен.

Магистралата между Варна и Бургас е част от паневропейски коридор №8.

Изграждането на магистрала “Черно море” може да стане с пари от държавния бюджет или по оперативна програма, тъй като към нея няма интерес за публично-частно партньорство, обясни в началото на тази година регионалният министър Петя Аврамова.

Според Интегрираната транспортна стратегия на правителството (2017-2021 г.) магистралата би струвала 430 млн. лева.

Сред изискванията на обществената поръчка е осигуряването на разширен идеен проект и подробен устройствен план – парцеларен план за изграждането.

От АПИ залагат като задължение и свързване на основните пътни направления в Северна и Южна България.

Тези дейности трябва да послужат и за подобряване на международния транзитен трафик и туристическия поток към курортните комплекси по цялата черноморска ивица.

Публикуваната статия е превод/преработка на оригиналната статия или материал на съответния цитиран ресурс. Според закона за авторското право на Република България (чл. 9) авторското право върху превод или преработка принадлежи на лицето, което ги е направило, без с това да се накърняват правата на автора на оригиналното произведение.

Вие запазихте този имот или селекция в списъка "Любими имоти"
Вие премахнахте този имот или селекция от списъка "Любими имоти"