Въздухът в София най-чист в Малинова долина, Бояна и Владая

18.01.2019

stolica.bg
stolica.bg

Качеството на въздуха в София рязко се влоши снощи. Това показа онлайн картата на системата за ранно прогнозиране, до 48 часа напред, на нивата на замърсяване с фини прахови частици (ФЧП), която е разработка на БАН.

В зелено - чист въздух бяха районите на Малинова долина, Бояна и Владая. Рано тази сутринт концентрацията на фините праходи частици доста намаляха и м зелено бяха Младост и Полигона, както и в кв. Витоша. В централната част на столицата концентрацията на ФПЧ, снощи варираше от 50 до 100 млгр/куб. м.

В лилаво бяха оцветени Разсадника, Света Троица, Подуяне, Левски и Христо Смирненски, както и Триъгълника, Орландовци и Връбница, което означава, че замърсяването с фини прахови частци във въздуха е високо и доста над нормата. Данните сочеха, че е достигнат максимума - до 500 млгр/куб. м. Тази сутрин в 7.30 ч. в лилаво се оцветиха и част от Лозенец (виж снимката), както и в Овча купел.

В сайта на Столична община данните от петте автоматични станции в София - Дружба, Павлово, Хиподрума, Надежда и Копитото, бяха определени като умерен и среден потенциал за замърсяването на въздуха на 18 януари 2019 г., петък. Пригнозата сочи, че за събота, 19 януари 2019 г. няма да има замърсяване и ФПЧ ще са в норма - под 50 млгр/куб. м.

Публикуваната статия е превод/преработка на оригиналната статия или материал на съответния цитиран ресурс. Според закона за авторското право на Република България (чл. 9) авторското право върху превод или преработка принадлежи на лицето, което ги е направило, без с това да се накърняват правата на автора на оригиналното произведение.

Вие запазихте този имот или селекция в списъка "Любими имоти"
Вие премахнахте този имот или селекция от списъка "Любими имоти"