Сделките с имоти в София нарастват със 7,7% през второто тримесечие

18.07.2019

Investor.bg
Investor.bg

Сделките с имоти в София отбелязват ръст на годишна основа между април и юни, докато в Пловдив е регистриран спад за четвърто поредно тримесечие. Тенденцията за двуцифрено понижение на ипотеките продължава и през второто тримесечие във всички големи градове, както и в цялата страна, сочат данни на Агенцията по вписванията.

След вялия ръст от едва 0,18% през първото тримесечие вписаните продажби на имоти в столицата нарастват със 7,7% на годишна основа между април и юни. През второто тримесечие в София са вписани 7 670 продажби на имоти спрямо 7 119 през същия период на миналата година. За полугодието годишният ръст на вписаните сделки с имоти в столицата достига 4,4%.

Тенденцията за спад на продажбите в Пловдив, започнала от средата на миналата година, се запазва и през второто тримесечие на тази година. Вписаните сделки с имоти в града между април и юни са 3 707, което представлява спад с 8,5% на годишна основа. За полугодието понижението е 11,9% на годишна основа.

Варна, която през първото тримесечие единствена сред четирите най-големи града в страната отбеляза увеличение на вписаните продажби на имоти, запазва възходящата тенденция, но ръстът се забавя съществено през второто тримесечие до едва 0,8%. Между януари и юни вписаните продажби на имоти в морската столица се нарастват с 2,5% на годишна основа.

В Бургас вписаните продажби през второто тримесечие са 1 570, което е повишение със 7,8% спрямо същия период на миналата година. Между януари и юни вписаните сделки с имоти са нараснали със 7% спрямо същия период на миналата година.

Сред останалите големи градове най-голям годишен ръст на вписаните продажби на имоти през второто тримесечие е регистриран в Стара Загора (12,2%). Повишение има и във Велико Търново и Сливен със съответно 2,5% и 0,7%. В същото време сделките с имоти в Русе намаляват с 28% през второто тримесечие спрямо същия период на миналата година, а в Шумен понижението достига 19,6%. Намаление на сделките на годишна база е отчетено и в Добрич, Благоевград и Плевен със съответно 5,5%, 2,6% и 2,3%.

В цялата страна през второто тримесечие са вписани 52 503 сделки с имоти, което съставлява ръст от 0,4% спрямо същия период на миналата година. За полугодието, обаче, сделките отбелязват годишен спад от 1,2%.

В 15 от включените в статистиката на Агенцията по вписванията 113 града са вписани под сто сделки с имоти през второто тримесечие.

Двуцифрен спад на ипотеките

При вписаните законни и договорни ипотеки тенденцията на двуцифрен спад от първото тримесечие се запазва между април и юни във всички големи градове и в цялата страна.

В София са вписани 4 017 законни и договорни ипотеки, което е спад с 19,1% спрямо второто тримесечие на миналата година, когато те са били 4 968. Още по-осезаем е спадът за полугодието – с 21,4%.

В Пловдив между април и юни са вписани 1 105 законни и договорни ипотеки, като те са намалели с 21% на годишна основа. За полугодието понижението е с 26,6%.

Във Варна вписаните законни и договорни ипотеки през второто тримесечие са 1 172, а за полугодието броят им достига 2 039. Те отбелязват спад както за тримесечието, така и за периода между януари и юни от съответно 29,1% и 27%. Още по-голямо понижение в процентно отношение е регистрирано в другия голям морски град – Бургас, където годишният спад през второто тримесечие достига 34,7%, а за полугодието – 34,5%.

В цялата страна вписаните законни и договорни ипотеки през второто тримесечие са общо 12 022, а за полугодието броят им достига 21 311. Отчетеното понижение е с 33% на годишна основа през второто тримесечие и с 34,4% за полугодието.

В 27 града в страната са регистрирани едва до десет законни и договорни ипотеки, като в Ардино, Ивайловград, Котел и Крумовград има само една вписана ипотека между април и юни.

Вижте всички предложения на Super Имоти в столицата!

Публикуваната статия е превод/преработка на оригиналната статия или материал на съответния цитиран ресурс. Според закона за авторското право на Република България (чл. 9) авторското право върху превод или преработка принадлежи на лицето, което ги е направило, без с това да се накърняват правата на автора на оригиналното произведение.

Вие запазихте този имот или селекция в списъка "Любими имоти"
Вие премахнахте този имот или селекция от списъка "Любими имоти"