Селски къщи и комплекси с дворно място изпревариха по цени апартаментите в Банско, расте търсенето на имоти за хоум офис

03.08.2020

Вестник "Струма"
Вестник "Струма"

Ръст в цените на някои имоти в района на Разлог и Банско отчитат от агенциите за недвижими имоти. Това важи за добре поддържаните имоти, а най-търсени на пазара след извънредното положение са тези в комплекси и малки жилищни сгради, както и селските къщи. Интересен е фактът, че цените на къщите в Баня и Добринище към момента изпреварват тези за апартамент в Банско. Около 600 евро на кв.м е цената на къщи в двата малки курорта, а средната продажна цена в Банско е около 400-450 евро за квадратен метър. Естествено, цените за къщи в зимния курорт също са по-високи, но такива имоти са рядкост. Брокери споделят, че настоящите цени са леко над нивата от последните години.

„Естествено, коронавирусът повлия върху пазара, но не доведе до спад в цените, и дори наблюдаваме ръст за добре поддържани имоти в комплекси, малки жилищни сгради и селски къщи. Смело можем да твърдим, че след извънредното положение доста хора започнаха да търсят селски имоти. Самият пазар за такъв вид имоти се активизира, както от страна на купувачи, така и от страна на продавачи. Също забелязваме голям интерес към апартаменти с прилежащо дворно място на партерни етажи. Това са и най-търсените видове собственост на пазара след извънредното положение. Ситуацията наложи да работим дистанционно и при нетипични условия, да бъдем гъвкави, инициативни, да преустрояваме и дигитализираме още повече дейността си. Видео огледи продължаваме да правим и към момента, и това стана част от ежедневието ни. Повечето клиенти търсят апартаменти в града за живеене с досег до природата и чистия въздух. Извънредното положение накара много хора да инвестират в такъв тип имоти, а някои ги избраха и за работа под формата на „хоум офис“. Най-сигурният начин за влагане на средства си остава инвестицията в недвижим имот“, споделя брокерът Ева Джибина.

Колежката й Паолина Желязкова също сподели, че пандемията от коронавирус е принудила агенциите да работят дистанционно, но пазарът не е спирал, както по отношение на търсенето, така и по отношение на предлагането.

„Периодът не извънредната ситуация и затварянето на Банско беше изключително интересен за нас, защото на пазара останаха активни клиенти със сериозна мотивация да купуват или продават. Доста от клиентите се насочиха към покупката на имот в съседния град Разлог и региона. Екипът ни спазваше най-строги мерки на безопасност и успявахме да изповядаме сделки с предварително заявени срещи. От изминалите години имаме на разположение технологиите, нужни за провеждането на онлайн огледи, и не беше нещо ново за нас“, допълни Паолина.

От агенцията споделят, че повишен интерес се наблюдава и за къщи в разложките села Бачево, Годлево, Горно и Долно Драглище и Добърско. Спокойствието и възможността за уединение, както и по-достъпните цени привличат интереса на купувачите към тях. Цената на квадратен метър е около 200 евро.

Българи, които искат втори дом в планината, са основните купувачи към момента, а картината на чуждестранните е много пъстра и разнообразна – чехи, британци, македонци, сърби и руснаци.

„Благодарение на текущата ситуация пазарът започна да се балансира и интересите на продавачи и купувачи се стабилизират и се споразумяват по-лесно. Ситуацията с продавачите е предимно британци и руснаци“, допълниха още от офиса на агенцията в Банско.

Вижте всички оферти от портфолиото на Super Имоти в Банско!

Публикуваната статия е превод/преработка на оригиналната статия или материал на съответния цитиран ресурс. Според закона за авторското право на Република България (чл. 9) авторското право върху превод или преработка принадлежи на лицето, което ги е направило, без с това да се накърняват правата на автора на оригиналното произведение.

Вие запазихте този имот или селекция в списъка "Любими имоти"
Вие премахнахте този имот или селекция от списъка "Любими имоти"