Статия в Capital.bg: Несебър с 15-годишен рекорд по брой сделки с имоти през 2022 г.

02.05.2023

Capital.bg
Capital.bg

Докато в страната те спадат, службата по вписванията в морската община бележи растеж с 37%

Точно 10 008 сделки със сгради, идеални части от сгради и земи са отчетени за цялата 2022 г. от службата по вписвания (СВ) в Несебър. Освен в общинския център в нея се отчитат нотариално изповяданите сделки с недвижими имоти в Равда, Слънчев бряг, Свети Влас, Елените и Обзор. Наблюдава се ръст с 37% в сравнение с предходната година и исторически връх, непостиган от 2007 г., когато сделките са били повече със съвсем малко - 10 084. Според наличните данни (2005 г. е първата година, за която има статистика - бел. ред.) в Имотния регистър (ИР) 2022 и 2007 г. са единствените години, през които службата в морския град постига резултат над 10 хил.

По броя на сделките през 2022 г. СВ - Несебър, измества големи областни градове като Бургас, Русе, Стара Загора, като се нарежда веднага след София, Пловдив и Варна. И докато през 2007 г. рекорден брой сделки се наблюдава в цялата страна, през 2022 г. общата картинка е със спад малко повече от 2%, докато службата в морския град бележи най-високия ръст.

Според брокери от региона през изминалата година е имало опашки за покупка на имоти в Слънчев бряг, Несебър и Равда, като търсенето е надхвърляло предлагането. Половината от купувачите са българи от големи градове като София и Пловдив, както и такива, живеещи извън страната. Останалата половина са чужденци основно от Полша, Чехия и Германия. Основният двигател на покупките през годината е инфлацията и желанието на хората да запазят спестяванията си.

След силната 2022 г. от началото на тази година има силен спад в броя сделки с имоти, а Елена Тончева, главен брокер в "Явлена - Несебър", е на мнение, че до шест месеца цените в района ще спаднат с до 20% поради намалялото търсене. То е предизвикано от несигурността от продължаващата война в Украйна, политическата нестабилност и увеличените цени. Според нея хората, купили имоти през миналата година с цел препродаване, ще останат с попарени очаквания и дори цената на имотите им може да падне.

Рекордна година

За "Капитал Градове" Елена Тончева коментира, че рекордната 2022 г. в СВ - Несебър, е благодарение главно на галопиращата инфлация и опита на хората да съхранят стойността на спестяванията си, като ги вложат в недвижим имот. Това важи както за българските купувачи, така и за чужденците от Полша, Германия и Чехия.

Според Стилиян Георгиев от офиса на Bulgarian properties в Слънчев бряг голяма част от българите купуват имоти в региона с цел да бъдат използвани по време на активния летен сезон, но и като второ жилище за празници и ваканции. Неговите наблюдения са, че през 2022 г. са продадени немалко "застояли" от около две години жилища с английски и руски собственици, които са искали да се освободят от тях. Купувачите са основно българи, като е имало и такива от Чехия, Словакия и Полша.

За Тончева от "Явлена" основно са се продавали имоти в Слънчев бряг и Свети Влас, тъй като в Несебър и Равда не е имало толкова предлагане на вторичния пазар, както и ново строителство. Според нейните наблюдения през 2022 г. цените на имотите по цялото крайбрежие от Равда до Свети Влас започват от около 900 евро и вървят средно по 1000, като в по-луксозните комплекси в Слънчев бряг се срещат цени около 1200 евро на квадратен метър. По данни на Bulgarian properties средните цени в Несебър и Свети Влас са около 860 евро, в Обзор около 800, а в Слънчев бряг 700 евро.

И според Тончева, и според Георгиев сделките през 2022 г. са били основно с "кешови плащания" и много малък процент от хората са купували с ипотечни кредити. По наблюденията на главния брокер на "Явлена" в Несебър малкото купувачи с ипотеки са ги теглили не защото нямат парите за сделката, а защото са искали "банката да провери имота".

Затишие без буря

Елена Тончева разказа, че от началото на годината се наблюдава драстично отдръпване и спад на запитванията и сделките с имоти. Тя разкрива, че дори местни банкери и нотариуси, които през предходната година са били залети с работа, сега споделят с нея, че забелязват липсата на сделки. Тончева е на мнение, че това ще се отрази в резултатите на Агенцията по вписванията за първото тримесечие на годината. Според Стилиян Георгиев спад има, но през първите три месеца на годината има и сделки, осъществени през предходната година, но изповядани пред нотариус едва сега. Това би изкривило статистиката и спадът да не е толкова отчетлив в официалните данни.

Несигурността, свързана с войната в Украйна и политическата нестабилност в България, както и вече твърде завишените цени на имотите ще отрезвят пазара. Купувачите вече се отдръпват и изчакват, преди да предприемат покупка. Според Тончева и Георгиев това неминуемо ще се отрази на цените. Очакванията и на двамата са имотите в района да поевтинеят, като според Елена Тончева спадът в цените ще е видим до шест месеца и може да достигне до 20%. За Георгиев той по-скоро ще бъде "бавен и плавен", като до лятото едва ли ще има сериозна промяна.

Публикуваната статия е превод/преработка на оригиналната статия или материал на съответния цитиран ресурс. Според закона за авторското право на Република България (чл. 9) авторското право върху превод или преработка принадлежи на лицето, което ги е направило, без с това да се накърняват правата на автора на оригиналното произведение.

Вие запазихте този имот или селекция в списъка "Любими имоти"
Вие премахнахте този имот или селекция от списъка "Любими имоти"