Статия в Imoti.net: Снежана Стойчева: “Не може да се говори за балон, имотите винаги имат стойност“

12.08.2022

imoti.net
imoti.net

Строителството в България се е свило драстично през второто тримесечие на тази година, показват данни на Националния статистически институт. Броят на новите жилищни сгради у нас обаче все още бележи ръст.

"Има равновесие и спокойствие на пазара, нищо драстично не се случва. Свива се новото строителство заради политическата криза, енергийната криза, инфлацията... Има предпазливост, но нищо драстично. Предлагането продължава да се ограничава, все по-малко хора решават да продадат имота си. Търсенето в някаква степен се е свило, но все още надвишава предлагането", коментира управителят на imoti.net Снежана Стойчева.

По думите ѝ хората търсят имоти и като убежище на средствата, с които разполагат. Освен това все по-често искаме да живеем на по-широко.

"Оказва се, че живеем на тясно и с много хора - пренаселено. От две години се търсят по-големи жилища с допълнително помещение за работа от вкъщи. Сега най-вече хората купуват имот с цел да живеят в него, а не толкова с инвестиционна цел. 50% от тях имат спестявания, с добри възнаграждения са и имат възможност да понесат леко покачване на лихвите", каза още Стойчева пред Bulgaria ON AIR.

Според нея покачването на лихвите по ипотечните кредити няма да бъде драстично и страшно за изтеглилите вече кредити и тези, които тепърва ще теглят такива.

"Кредитирането е един от основните фактори, които движат пазара на недвижими имоти. Това пак ще свие малко пазара, но никой не може да каже с колко. 50% от сделките на пазара се извършват със собствени средства. Има спестявания и те се инвестират точно в недвижими имоти. Това ще продължава и занапред, тъй като интересът е продиктуван от нужда", подчерта Стойчева.

Тя е на мнение, че при недвижимите имоти не може да се говори за балон, тъй като имотите винаги имат стойност и никога не се превръщат в нула.

"Цените на имотите може би ще се успокоят. Ако поддържат ръст, той ще бъде в рамките на ръста на инфлацията. Не очаквам цените да паднат драстично", прогнозира гостът в студиото.

По думите на Стойчева броят на обявите в imoti.net е намалял сериозно от около година и това е продиктувано от факта, че няма толкова голямо предлагане на имоти. Много бързо се реализират сделките, след много малко огледи, което е сред причините обявите да изчезват бързо от Интернет.

"Фалшивите обяви започнаха да се появяват при предишната криза. Преди години имаше много повече фалшиви обяви. Те понамаляха, защото взимаме мерки. В imoti.net всеки може да сигнализира за некоректна обява. Преди 8 г. започнахме конкурса с годишните награди на imoti.net - така искаме да помогнем на потребителите да избират брокер и агенция. При нас фалшивите обяви са под 5%", каза Стойчева за финал на разговора.

Вижте всички имоти от портфолиото на SUPRIMMO тук!

Публикуваната статия е превод/преработка на оригиналната статия или материал на съответния цитиран ресурс. Според закона за авторското право на Република България (чл. 9) авторското право върху превод или преработка принадлежи на лицето, което ги е направило, без с това да се накърняват правата на автора на оригиналното произведение.

Вие запазихте този имот или селекция в списъка "Любими имоти"
Вие премахнахте този имот или селекция от списъка "Любими имоти"