Скок в нивата на наемите, двустайните в София достигат до 800 лв. на месец

24.08.2023

Dnes.bg

Според брокери за недвижими имоти, наемите на жилища в София ще продължат да се увеличават поради няколко причини. Цените на жилищата са достигнали високи нива, което кара много хора да предпочитат наем вместо покупка, докато постигнат по-голяма финансова стабилност и се запознаят по-добре с пазара на недвижими имоти. След това те обикновено се насочват към закупуване на свой собствен дом.

Възобновилият се интерес към туризма след пандемията води до повишено търсене на имоти за краткосрочно настаняване от чуждестранни туристи. В резултат много хора решават да отдават имотите си на краткосрочен принцип, вместо да търсят дългосрочни наематели. Този тренд ограничава броя на качествените жилища под наем в най-предпочитаните райони на столицата.

Данните от специализиран уебсайт за недвижими имоти показват, че наемите за двустайни жилища в София са се увеличили от средно 700 лв. на месец до около 760 лв. през последната година. Експертите в сектора прогнозират, че този растеж ще продължи и може да достигне около 800 лв. за същия период. Средните стойности на наемите варират значително според местоположението на имота и неговото обзавеждане.

Наемите за тристайни апартаменти в София са се увеличили със средно 200 лв. на месец, достигайки около 1100 лв. спрямо около 900 лв. преди година. Но реалните наеми варират в много широк диапазон. За апартаменти в новопостроени сгради с модерно обзавеждане наемите дори могат да превишават 1000 евро на месец. Такива жилища са търсени от чуждестранни мениджъри, които пребивават в страната за кратки периоди, както и от българи с високи доходи, които се колебаят между оставането в България или заминаването в чужбина.

Наемите на жилища в периферните райони на столицата с по-старо обзавеждане са съществено по-ниски от тези в централните райони и новопостроените комплекси.

Прочетете цялата статия на тук!

Вижте селекцията ни от жилища под наем в София тук!

Публикуваната статия е превод/преработка на оригиналната статия или материал на съответния цитиран ресурс. Според закона за авторското право на Република България (чл. 9) авторското право върху превод или преработка принадлежи на лицето, което ги е направило, без с това да се накърняват правата на автора на оригиналното произведение.

Вие запазихте този имот или селекция в списъка "Любими имоти"
Вие премахнахте този имот или селекция от списъка "Любими имоти"