Статия в expert.bg: Над половината от младите хора у нас живеят в пренаселени домакинства

08.06.2023

Expert.bg
Expert.bg

Над половината от младите хора у нас живеят в пренаселени домакинства, което подрежда България на второ място в Европейския съюз в това отношение.

57% от гражданите у нас на възраст между 15 и 29 години живеят в пренаселени домакинства, сочат последните данни на европейската статистическа служба Евростат, актуални към 2021 година.

Средното ниво за ЕС възлиза на 26% от младите хора или повече от два пъти по-малко спрямо делът в България.

Най-висок дял на младите хора, живеещи в пренаселени домакинства, се наблюдава в Румъния (60%). Челната петица се допълва от Латвия (54%), Гърция (48%) и Полша (47%).

Страните с най-малък дял млади хора, живеещи в пренаселени домакинства, са Кипър и Малта (по 4%), следвани от Ирландия (5%), Нидерландия и Белгия (по 8%).

Според методологията на Евростат, се счита, че дадено лице живее в пренаселено домакинство, ако домакинството не разполага с минимален брой стаи, равен на сумата от:

• една стая за домакинството;

• една стая на двойка в домакинството;

• една стая за един човек над 18 години;

• една стая на двама души хора от един и същи пол между 12 и 17 години;

• една стая за един човек на възраст между 12 и 17 години, непосочен в предходната категория;

• една стая за двойка деца до 12 г.

Публикуваната статия е превод/преработка на оригиналната статия или материал на съответния цитиран ресурс. Според закона за авторското право на Република България (чл. 9) авторското право върху превод или преработка принадлежи на лицето, което ги е направило, без с това да се накърняват правата на автора на оригиналното произведение.

Вие запазихте този имот или селекция в списъка "Любими имоти"
Вие премахнахте този имот или селекция от списъка "Любими имоти"