Статия в Manager.bg: Банките отпуснаха 1 млрд. лв. ипотечни кредити само за три месеца

Въпреки икономическата криза сделките в имотния сектор не намаляват. Банките в България са отпуснали 1 млрд. лв. жилищни кредити само в рамките на първите три месеца. Това показват отчетните данни на БНБ към края на март.

Сумата на новоотпуснатите и предоговорените стари заеми за придобиване на жилище възлиза точно на 1,01 млрд. лв. в периода януари – март 2021 г. Това е с 9% повече в сравнение с отпуснатите през същия период на миналата година.

Причините за големия интерес към жилищните заеми са най-вече две. Едната, разбира се, е рекордно ниските лихвени нива, при които се отпускат заемите. През март месец 2021 г. банките са одобрявали ипотеки, изплатени в лева, при средна лихва от 2,75%. Това е исторически най-ниската лихва откакто БНБ публикува информация за сделките у нас. За сравнение през март месец 2020 г. това се случваше при лихвен процент от 2,91%.

Другата основна причина е големия ръст на спестяванията на домакинствата, които все по-рядко искат да държат парите си банков депозит, който не носи никаква доходност, а вместо това използват средствата за самоучастие и придобиване на имот. Депозитите на домакинствата в банките надхвърлиха 62,8 млрд. лв., което е колкото половината икономика на страната за една година. Средната доходност по депозитите с договорен матуритет към края на март е 0,07%.

Според актуалната информация от Имотния регистър за първите три месеца на 2021 г. са били сключени над 44 хил. сделки за продажба на различни видове имоти. Това е с 15% повече отколкото през същия период на миналата година.

От тези продажби около 9600 са се случили с финансиране чрез различни форми на ипотечни заеми. За сравнение през миналата година броят на ипотеките е бил 9200.

Възползвайте се НАПЪЛНО БЕЗПЛАТНО от услугите на Super Credit при договаряне на ипотечно финансиране!

Настоящата статия е авторска и правата върху нейното разпространение принадлежат на нейния автор. Всички снимки, текстове, видео клипове, графични материали и банери в тази статия са собственост на автора и са защитени по закона за авторското право на Република България. Ако желаете да използвате информацията в тази статия, моля свържете се с автора, за да получите разрешение.

Вие запазихте този имот или селекция в списъка "Любими имоти"
Вие премахнахте този имот или селекция от списъка "Любими имоти"