Коригирането на цените на надценените имоти води до ръст в броя на купувачите

30.06.2023

SUPRIMMO
SUPRIMMO

Промяната в цените на надценените имоти може да има влияние върху броя на купувачите. Когато цените на имотите се коригират, собствениците веднага отчитат по-сериозен интерес към тях. По-достъпните цени правят имотите по-привлекателни за потенциалните купувачи, които преди това са се въздържали от покупка поради нереалистичните цени на актуалния пазар.

Временното забавяне на пазара на имоти и изчакването за покупка от страна на търсещите, което наблюдавахме в първите месеци на тази година, бяха продиктувани най-вече от притесненията за потенциално увеличение на лихвите по ипотечните кредити. Това беше свързано с очаквания за по-високи разходи за купувачите, което влошава финансовите условия за придобиване на имот. В резултат на това, собствениците на надценени имоти предприеха стъпки за доближаване на офертните цени до актуалното състояние на пазара. В последните 4 седмици се наблюдават около 23% повече имоти с намалени цени в сравнение с предходните 4 седмици.

Ускореният интерес и повишеното ниво на сделки през юни месец може да бъдат обусловени от точно това намаление в цените на надценените имоти. По-атрактивните цени подтикват повече хора да разглеждат и да се интересуват от покупка на имоти, което увеличава и общия брой купувачи. Това може да бъде положителен сигнал за пазара на имоти, като показва, че се възстановява интересът и активността на купувачите след временното забавяне.

Разгледайте всички имоти за продажба с намалени цени в портфолиото ни

Вие запазихте този имот или селекция в списъка "Любими имоти"
Вие премахнахте този имот или селекция от списъка "Любими имоти"