Статия в businessnovinite.bg: Къде са най-скъпите и най-евтините имоти в Гърция през 2022 г.

12.07.2022

btvnovinite.bg
btvnovinite.bg

Цените на имотите в Гърция бележат огромен ръст тази година.

Цените на имотите в Гърция бележат огромен ръст през 2022 г., като Атинската ривиера и Цикладските острови предлагат най-скъпите имоти на пазара, пише изданието Greek Reporter.

3067 евро на квадратен метър достигат средните цени по Атинската ривиера, което е повишение с 10,9% спрямо същия период на 2021 г.

Търсенето на имоти в този район повишава и цените на имотите в съседна Пирея като ръстът там е в размер на 11,9%. Цените в центъра на Солун пък са нараснали с 11,7 на сто.

Засилен е интересът от страна на потенциалните купувачи към преустройството на бившето летище в Атина „Елиникон“. Очаква се проектът да окаже значително влияние върху имотния пазар, особено в южните части на Атина, което ще доведе до ръст в цените както на имотите за покупка, така и на тези под наем.

Непосредствено след Атинската ривиера са Цикладските острови, които предлагат най-скъпите имоти. Цените там са се покачили с 6,9% през второто тримесечие на 2022 г. спрямо същия период на миналата година. Средно един имот на Цикладските острови струва 2887 евро на квадратен метър като най-скъпите острови за покупка на имот са Миконос и Санторини. Така например, къща с гледка към известната лагуна калдера на Санторини излиза над 10 хил. евро на квадратен метър.

Цикладите са привлекателна дестинация за чуждестранни инвеститори от САЩ и Австралия, както и за традиционни купувачи от Великобритания, Франция, Италия и Близкия Изток. Силното търсене и високата инфлация се очаква да задържат ръста на цените на жилищата през 2022 г.

Търсенето нараства и в много райони надвишава предлагането, което тласка цените нагоре, обясняват експерти.

Най-евтините райони за покупна на имот в Гърция са Кукуш със средна цена на квадратен метър от 688 евро и Кожани с 688 евро.

Най-голям спад на цените през 2022 г. в сравнение със същия период на 2021 г. е отчетен в Драма, Северна Гърция, където имотите са поевтинели с 11,3%, следвана от Теспротия в Северозападна Гърция със спад на цените от 7,5%.

Вижте всички имоти от портфолиото ни за Гърция!

Публикуваната статия е превод/преработка на оригиналната статия или материал на съответния цитиран ресурс. Според закона за авторското право на Република България (чл. 9) авторското право върху превод или преработка принадлежи на лицето, което ги е направило, без с това да се накърняват правата на автора на оригиналното произведение.

Вие запазихте този имот или селекция в списъка "Любими имоти"
Вие премахнахте този имот или селекция от списъка "Любими имоти"