Имотите по света с най-силен ръст от 2004 г. насам

28.09.2022

SUPER ИМОТИ
SUPER ИМОТИ

Само преди няколко седмици ви съобщихме, че активността на пазара на имоти през август отново се повишава.

Това се случва след по-слабите от гледна точка на запитвания и огледи месеци юни и юли, както и на фона на рекордната инфлация у нас за последните 24 г. (бел. ред. 17.3%).

Инфлацията продължава да оскъпява строителните материали, а оттам и крайните цени на недвижимите имоти. Именно това е основната причина те да повишават своята стойност с най-бързия темп от 2004 г. насам.

Данните са на Knight Frank, която всяка тримесечие публикува изследването си, обхващащо 150 града по света, сред които и столицата ни София.

Към края на първото тримесечие на 2022 г. проучването показва среден ръст от 11.5 на сто за градовете в класацията. Това е най-високата им стойност от третото тримесечие на 2004 г., или точно 17 и половина години.

При общо 94% от разглежданите градове се отчита ръст в цените на имотите.

Топ 20

Три турски града оглавяват класацията за изменение на цените за последните 12 месеца. Начело е Истанбул с ръст от 122%. Тук може би е мястото да посочим, че за 12-те месеца до март инфлацията в Турция е на ниво от 69%. Или иначе казано, имотите не само са успешен начин да вложим парите си по време на висока инфлация, но дори и да спечелим.

Ръстът в Анкара и Измир е съответно 111.7 и 105.9%.

Общо 12 от 20-те града с най-силен ръст в цените се намират в САЩ и Канада. Именно канадският Халифакс заема четвъртата позиция с 34.7% поскъпване на имотите.

В челото са още американските Финикс, Маями, Сан Диего и Далас, както и канадският Хамилтън. Десетката се допълва от австралийският Бризбейн с ръст от 28.5 на сто.

Нидерланският Утрехт, наредил се на 20-а позиция, е първият европейски град в подреждането. Нарастването на цените там е от 21.3%. С ръст от над 20% са още два европейски града – Рейкявик и Вилнюс, съответно столици на Исландия и Литва.

Къде е София в класацията?

С ръст от 9.1 на сто, София заема 68-а позиция в подреждането. Следва да се има предвид, че данните на Knight Frank за столицата ни са към четвъртото тримесечие на 2021 г.

Четете още: Десет причини да купим имот в София точно сега

Общо в 64 града от 150-те в класацията се отчита ръст в цените на имотите от над 10%. Преди нас са Атина, Скопие, Дубай, немските Франкфурт, Мюнхен и Хамбург, столиците на Полша и Австрия – Варшава и Виена, на Чехия и Германия (бел. ред. Прага и Берлин) и др. Имотите в Женева, Солун, Загреб и Марсилия добавят малко над 8% през последните 12 месеца, с което се нареждат след София по ръст на цените си.

Публикуваната статия е превод/преработка на оригиналната статия или материал на съответния цитиран ресурс. Според закона за авторското право на Република България (чл. 9) авторското право върху превод или преработка принадлежи на лицето, което ги е направило, без с това да се накърняват правата на автора на оригиналното произведение.

Вие запазихте този имот или селекция в списъка "Любими имоти"
Вие премахнахте този имот или селекция от списъка "Любими имоти"