Христо Томов: Пловдив заслужава по-модерна визия в градоустройството

14.03.2019

Marica.bg
Marica.bg

Как оценявате развитието на имотния пазар в Пловдив?

Мисля, че пазарът е в подем и ще бъде така още година-две. Към момента в града обаче няма достатъчно качествени жилища, но за това е нужна и по-модерна визия за градоустройството. Вместо това администрацията сякаш толерира евтините комплекси. Трябва да уточня какво разбирам под ”качествено”. Тук разсъждавам върху една много по-широка основа - не просто че панелките са морално остарели. Едно ново строителство е с добри топлоизолационни характеристики, енергоспестяващо, с модерна визия, с добро местоположение, добре организирана инфраструктура. Задължителни са и достатъчното места за паркиране в самия комплекс. Само по този начин предприемачът гарантира качествен начин на живот за обитателите му - за това са необходими: хранителен магазин, аптека, фитнес, банка, детски кът, заведение, химическо чистене, паркови пространства с обособени зони за децата и свободното време.

Именно такива качествени имоти все още са крайно недостатъчни в Пловдив. Някои от компонентите са задължителни според ЗУТ, но много строители все още заобикалят закона, без някой да ги санкционира.

Как ще коментирате работата си с местната администрация - бързо или бавно се движат проектите, внесени за одобрение?

Не бих казал, че срещам отпор от страна на администрацията в този процес. Като цяло тук има проблем, когато инвеститорът не се съобразява с действащия ПУП (Подробен устройствен план) или с Общия устройствен план на Пловдив.

Прави ми впечатление и това, че администрацията няма лостове, с които да спре предприемачи, които строят, без да се съобразят с околната инфраструктура, или поне не ги използва ефективно. Всяка нова сграда трябва да се вписва в околната застройка и в общия пейзаж на локацията, както и да осигурява необходимите паркоместа.

Как си обяснявате бума на строежите в жилищния сегмент?

Това се дължи преди всичко на забавените темпове, провокирани от кризата, започнала от 2008 г. до към 2012-2013 г. Логично е сега пазарът да навакса този период с по-високо търсене. Втората причина е множеството инвестиции в Пловдив и околността, нови производствени предприятия, както на местни, така и на чуждестранни инвеститори, които привлякоха свои работници. Тези икономически процеси създават необходимост от задоволяването на техните жилищни нужди. Третият фактор са българите, живеещи в чужбина, които вече имат достатъчно спестявания, за да си позволят да купят свое жилище в България.

Високо или ниско строителство, лукс апартаменти или типови комплекси - как ще се развие имотният пазар в бъдеще?

Сгради над 50 метра (15-16 етажа) не се вписват в пейзажа на града. Пловдив има друга историческа предопределеност, която не предполага високи жилищни сгради.

Луксозните апартаменти си имат своите потенциални купувачи, които са с високи критерии и са склонни да платят по-висока цена. Според мен има потенциал за развитие на такива в южните райони на града. Типовите комплекси също имат своята голяма потребителска група, която се съобразява със своя семеен бюджет - вноската по кредита, например. За щастие на всички тези клиенти в Пловдив има жилища на цени под 600 евро/кв. м в подобни комплекси. По този начин купувачите тук са по-облагодетелствани в сравнение с други големи градове в България, където цените са много по-високи.

Разберете повече за хитовия комплекс Tomov Plaza тук!

Публикуваната статия е превод/преработка на оригиналната статия или материал на съответния цитиран ресурс. Според закона за авторското право на Република България (чл. 9) авторското право върху превод или преработка принадлежи на лицето, което ги е направило, без с това да се накърняват правата на автора на оригиналното произведение.

Вие запазихте този имот или селекция в списъка "Любими имоти"
Вие премахнахте този имот или селекция от списъка "Любими имоти"