Статия в dbr.bg: Спад на сделките с имоти в големите градове у нас

25.04.2023

dariknews.bg
dariknews.bg

Спад в покупките на имоти у нас в трето поредно тримесечие, сочат данните от имотния регистър към Агенцията по вписванията.

През първите три месеца на 2023 г. у нас са сключени 44 461 сделки - най-малко от първото тримесечие на 2021 г.

Понижение в покупко-продажбите се отчита и в четирите големи града на страната. Най-голямо е то във Варна и София, където сделките намаляват със съответно 18.96% и 12.2%.

Спадът за четирите големи града е от 12.47%, а за страната – от 9.03 на сто. Най-малко понижение статистиката отчита в Пловдив (-8.32%), докато в Бургас сделките са по-малко с 8.99% спрямо 12 месеца по-рано.

На какво се дължи понижението?

По-ниската активност на имотния пазар е в резултат на стартиралото повишение на лихвените нива у нас, както и на опасенията от евентуална рецесия в световната икономика.

Високите цени на имотите и на довършителните дейности също оказват влияние.

Не бива да подценяваме и политическата нестабилност в страната, както и продължаващия спад на населението у нас.

Вижте предложенията на SUPRIMMO тук

Публикуваната статия е превод/преработка на оригиналната статия или материал на съответния цитиран ресурс. Според закона за авторското право на Република България (чл. 9) авторското право върху превод или преработка принадлежи на лицето, което ги е направило, без с това да се накърняват правата на автора на оригиналното произведение.

Вие запазихте този имот или селекция в списъка "Любими имоти"
Вие премахнахте този имот или селекция от списъка "Любими имоти"