Задлъжнялостта на българина е намаляла с почти 40% за година

10.10.2019

БНР
БНР

Задлъжнялостта на българите намалява, показва проучване на Асоциацията на колекторските агенции в България.

Близо 470 млн. лв. са били дълговете през първата половина на годината - срещу 750 млн. за същия период на миналата.

С 38% за година е намаляла задлъжнялостта на българина като цяло. От 1162 до 815 лв. среден дълг на потребител, най-вече към банковите институции и телекомите, но българинът борави свободно и без притеснение с кредите, казва Райна Миткова от Асоциацията на колекторите:

"Българите се чувстваме в момента доста спокойни и по отношение на доходите, и по отношение на бъдещите такива. Така че с доста голяма охота теглим различни кредитни продукти. Първенец са жилищните кредити и кредити за почивка, което също е белег на добрата макроикономика".

Профилът на длъжника - млади, самоуверени хора с добри доходи и желание за моментни покупки:

"Които, обаче, трудно се справят с управлението на личните си финанси. Просто много бързат да ползват всички хубави, луксозни стоки на момента, например да имат най-новия мобилен телефон, лаптоп и т.н. и се оказва, че заплатата бързо бива изхарчена за други пера и перото "заем" често остава необслужено", обясни Миткова.

Публикуваната статия е превод/преработка на оригиналната статия или материал на съответния цитиран ресурс. Според закона за авторското право на Република България (чл. 9) авторското право върху превод или преработка принадлежи на лицето, което ги е направило, без с това да се накърняват правата на автора на оригиналното произведение.

Вие запазихте този имот или селекция в списъка "Любими имоти"
Вие премахнахте този имот или селекция от списъка "Любими имоти"