България е на 23-о място по ръст на цените на имотите

30.09.2022

SUPER ИМОТИ
SUPER ИМОТИ

Knight Frank обяви данните си за пазара на имоти в 56-те държави, които следи.

На годишна база – до 30 юни 2022 г., цените на имотите по света са нараснали с 10%. Това е малко по-малко от ръста от 10.9%, отчетен към края на първото тримесечие на годината.

Повишение на цените се отчита на 51 от 56-те пазара. Най-голям тримесечен спад се наблюдава в Нова Зеландия, където седемте поредни повишения на лихвите оскъпиха покупките с кредит неимоверно.

Така само за няколко месеца купувачите промениха изцяло пазарните си нагласи – от страх да не пропуснат тренда до притеснения да не плащат прекалено много за имота.

Пазарът в Европа

Държавите от Централна и Източна Европа продължават да се представят добре, въпреки войната в Украйна. Общо шест държави от Стария континент попадат сред топ 10. Това са Словения (26% ръст на годишна база), Чехия (24%), Естония (21%), Унгария (20%), Латвия (17%) и Словения (17%).

Турция Страната продължава да заема челната позиция сред държавите с най-поскъпнали имоти. Повишението е от 161% на годишна база. Това се дължи най-вече на инфлацията, която в момента е на 24-годишен максимум от близо 80%.

САЩ

Най-голямата икономика в света заема шестото място с 21% ръст. Пазарът обаче вече отчита лек спад, на фона на повишените лихви по ипотечните кредити. Това доведе до 26% спад в продажбите на нови домове през юли спрямо шест месеца по-рано.

Къде сме ние?

България заема 23-а позиция в подреждането с ръст от 11.5%. Пред нас са Германия, Украйна и Швеция, а след нас се нареждат Япония и Люксембург.

Съседните пазари

Северна Македония се нарежда на 12-о място сред разглежданите 56 държави. Имотите там поскъпват с 16.5% на годишна база, докато в Гърция те добавят 8.6 на сто. Румъния остава на 35-о място с ръст от 6.9%.

Спад на имотите? Къде?

Общо на пет от разглежданите пазари се отчита понижение на цените. Най-голямо е то в Мароко (-5.8%), следвана от Хонг Конг, Китай, Перу и Малайзия.

Вижте всички имоти от портфолиото на SUPRIMMO!

Публикуваната статия е превод/преработка на оригиналната статия или материал на съответния цитиран ресурс. Според закона за авторското право на Република България (чл. 9) авторското право върху превод или преработка принадлежи на лицето, което ги е направило, без с това да се накърняват правата на автора на оригиналното произведение.

Вие запазихте този имот или селекция в списъка "Любими имоти"
Вие премахнахте този имот или селекция от списъка "Любими имоти"