Статия в dbr.bg: Технологичен парк превръща Солун в Силициевата долина на ЮЕ

08.06.2023

dariknews.bg
dariknews.bg

Гърция скоро ще разполага с най-големия и модерен изследователски и технологичен парк и стартъп център в Югоизточна Европа със създаването на Център за иновации и технологии Солун (Thess INTEC).

Thess INTEC има потенциал да се превърне в най-важния проект за научноизследователска и иновационна дейност в Гърция и на Балканите, осигурявайки синергия между академичните среди, изследователската дейност, високотехнологичните индустрии, съоръженията и геополитическото положение.

Вече има интерес от страна на международни инвеститори, според говорител на правителството, който наблюдава развитието на проекта. Очаква се това да се превърне в първата мащабна научна и технологична инфраструктура в Гърция, простирайки се на площ от над 76 хектара в близост до международното летище на Солун и на около 15 км от центъра на града.

Досега над 70 компании, както и университети и изследователски центрове, са подписали меморандум за разбирателство с Thess INTEC.

“Целта е да се разработи модерна инфраструктура с технологии от четвърто поколение, като индустриални лаборатории, машини, компютърни, компютърни съоръжения, голям инкубатор и акселератор за компании, гъвкаво офис пространство, зони за сътрудничество и нетуъркинг, тематичен парк за образование и отдих, конферентен център, велоалеи и зелени пространства,” заяви заместник-министърът на развитието и инвестициите на Гърция Христос Димас, който отговаря за напредъка на проекта.

“Thess INTEC ще има значителен принос за дигиталната трансформация на Гърция и ще помогне на страната да развие всички компетенции, необходими в днешната икономика на знанието.

Той ще бъде водещият участник в превръщането на Солун в основен регионален изследователски и иновационен център, като в същото време ще е първият избор на всяка мултинационална или иновативна компания, която иска да разположи дейността си в Югоизточна Европа.”

Планирането на Thess INTEC започва още през 2017 г. а това е продължителен и развиващ се процес, който има за цел да създаде Силициевата долина на Гърция. Проектът беше включен във Фонда за възстановяване на Гърция и ще бъде финансиран с приблизително 35 млн. евро.

Публикуваната статия е превод/преработка на оригиналната статия или материал на съответния цитиран ресурс. Според закона за авторското право на Република България (чл. 9) авторското право върху превод или преработка принадлежи на лицето, което ги е направило, без с това да се накърняват правата на автора на оригиналното произведение.

Вие запазихте този имот или селекция в списъка "Любими имоти"
Вие премахнахте този имот или селекция от списъка "Любими имоти"