Как се разчита скица на имот

13.09.2023

SUPRIMMO
SUPRIMMO

Какво представлява скицата на имот?

Един от основните документи, който ще ви е необходим при всякакви дейности и транзакции свързани с недвижимото имущество, е скицата. Чудите се какво представлява тя? Вашата скица е схема на обекта с мащабиране най-често в пропорции 1:1000 или 1:500. В рамките на документа са подробно описани и изобразени различни идентификации и измервания: разположение спрямо терена, други обекти в съседство, пътища, площ, брой нива и много други. Тези елементи са обозначени чрез специфични символи, които не всеки знае как да интерпретира.

Нека разгледаме каква е процедурата за издаване на този така важен документ, защо ни е необходим при сделка с имот и как да се справим при четене на изобразените елементи.

Къде и как да извадим скица на имот?

Процесът на издаване на схемата следва няколко основни стъпки, които с годините са улеснени чрез възможности за онлайн справки и заявления. На първо място трябва да направите справка в Агенцията по геодезия, картография и кадастър (АГКК) дали имотът фигурира във влязла в сила кадастрална карта. Тази проверка се извършва в регионалните офиси на Службата по геодезия, картография и кадастър (СГКК) в областните градове на страната.

В случай, че имуществото не се намира на такава територия, ще трябва да потърсите най-близката общинска техническа служба, която може да издаде вашата скица на имот. Ако обектът се намира на място извън регулация, без активна кадастрална карта, трябва да посетите местната Общинска служба по земеделие за издаване на чертежа.

Кой може да заяви издаването на скицата и какви документи са нужни?

За да получите документа, заявлението трябва да бъде подадено от собственика на имуществото. В случай, че той няма възможност да се яви лично, схемата може да бъде издадена и на трето лице, като за целта е нужно да се предоставят нотариално заверено заявление, копие на свидетелство за собствеността и документ за самоличност. За улеснение на процедурата, всеки собственик, притежаващ електронен подпис, може да заяви издаването на своята скица на имот онлайн.

Какво обозначават символите на имотната скица?

В зависимост от типа и локацията на имуществото, на схемата могат да фигурират множество Условни знаци, които обозначават различните физически обекти, природни и инфраструктурни особености и характеристики на имуществото. Тези знаци са стотици и няма как да засегнем подробно всеки един от тях, но те се поместват в няколко основни категории:

  1. Геодезическа и снимачна основа на обекта;
  2. Знаци, обозначаващи особености в рамките населени места;
  3. Промишлени предприятия и комунални съоръжения;
  4. Железопътни линии;
  5. Шосета, пътища и пътеки;
  6. Хидрография и хидрографски съоръжения;
  7. Мостове и бродове;
  8. Граници и огради;
  9. Растителна и почвена покривка;
  10. Релеф;
  11. Комбинирани условни знаци.

Във всяка от тези групи присъстват множество символи, които са обозначени със своя специфичен номер и начин на изобразяване, който е описан на Вашата скица на имот. Ако към документа няма приложени инструкции и легенда за разчитане на всички елементи, то подробна интерпретация можете да откриете чрез онлайн източници или ако се консултирате за съвети с експерт като професионалните консултанти от Suprimmo.

Защо е важно да знаем как да разчитаме нашата скица на имот?

Умението как да разчитаме и разбираме съдържанието на схемата е от съществено значение, тъй като тя ни предоставя ключова информация за географската и правна структура на собствеността ни. Способността да интерпретираме описаното в документа ни позволява да сме наясно с като границите, размерите и разположението на имота, както и да разпознаем всякакви възможни ограничения или пречки пред перспективите за развитие. Това умение е от огромна полза за всеки собственик, особено в случаите, в които планирате да изградите или преустроите недвижимото си имущество.

Информираността подпомага при вземането на инвестиционни решения, спазването на регулации и изпълнението на строителни или земеделски проекти, осигурявайки ни сигурност и увереност при всяка сделка с недвижим имот. Ако имате нужда от доверен спътник при имотен казус, доказаните експерти от Suprimmo са на Ваше разположение, за да си гарантирате успешна сделка.

Вие запазихте този имот или селекция в списъка "Любими имоти"
Вие премахнахте този имот или селекция от списъка "Любими имоти"