Как да проверим дали имот е в регулация

14.09.2023

SUPRIMMO
SUPRIMMO

Искате да създадете семеен дом, който е напълно уникален и съобразен с вашите индивидуални потребности и вкус? Ако някога сте търсили земя за изграждане на жилищно имущество, то със сигурност сте чували термина “регулация” или “парцел с УПИ”. Регулацията е от ключово значение за разрешението за бъдещо застрояване и предназначение на вашето имущество.

В статията ще отговорим на въпросите как да проверим дали един имот е в регулация и какви са правните процедури и строителни ограничения, с които е редно да сме запознати, за да изберем с увереност най-добрата оферта за нашите нужди и планове.

Какво е регулация на имотите?

Строителството на изцяло нов дом е доста по-ангажираща и различна процедура от закупуването на вече изграден такъв. Именно затова процеса изисква извършването на множество процедури и различни закономерности.

Терминът регулация обозначава предназначението на имота, неговия статут, дали той попада на територията на съответното населено място и дали в тези граници фигурира влязъл в действие подробен устройствен план (ПУП) и общ устройствен план (ОУП).

Как да проверим дали имотът ни е в регулация или не?

Двете основни абревиатури, с които ще се сблъсквате най-често при сделки с парцели, са ПИ и УПИ. Какво означават те и каква е разликата между двете?

  • ПИ означава “поземлен имот” и в зависимост от местоположението му той може да бъде в или извън регулация.
  • Съкращението УПИ значи "урегулиран поземлен имот". Този устройствен статут обозначава, че земята е в регулация има може да бъде използвана за застрояване на жилищно имущество.

Има няколко начина да разберете дали вашият имот е УПИ. Може да посетите местната община и да заявите издаването на имотна скица, в която са описани различните характеристики на имуществото. Тази процедура може да се извърши и онлайн през сайта на Агенция по геодезия, картография и кадастър (АГКК).

4 важни стъпки при избора на парцел за строителство

Кои са главните фактори, с които трябва да се съобразим при покупка на парцел за строеж на къща? Нека разгледаме процеса на сделката с придобиване на УПИ в 4 основни стъпки:

  1. Изготвяне на бюджетен план: всяка инвестиция се нуждае от финансиране. Затова на първо място преценете какъв бюджет можете да отделите за строителството на своя нов дом;
  2. Проверка статута на парцела: на първо място е задължително да разберете какво е предназначението на вашия имот - ПИ или УПИ. Ако имуществото е извън регулация, за неговото урегулиране е необходимо да се изготви ПУП, в съображение с местната устройствена зона и показатели;
  3. Изваждане на техническа оценка: освен статута е нужно да проверете дали земята фигурира в кадастралната карта, дали са налични всички необходими битови комуникации (водоснабдяване, електричество, канализация), а ако ще изграждате подземни нива е необходимо да се направи геоложко проучване;
  4. Изготвяне юридическа оценка: извършват се ред юридически процедури за законовото упълномощаване на имуществото. Улеснете целия процес на сделката, възползвайки се от услугите на специализирана агенция като Suprimmo.

Как да открием най-подходящия УПИ?

След като разгледахме подробно придобиването и урегулирането на поземлен имот, можем да заключим, че процесът на избор и закупуване на подходящ парцел е по-сложен и задълбочен, отколкото обичайната покупко-продажба на недвижимо имущество. Информацията в този материал не може да замести юридическа консултация и за точни сведения е необходимо да се свържете с адвокат.

Ако имате нужда от консултация с експертна агенция при такъв казус, потърсете ни. Suprimmo предлага огромно портфолио от различни парцели за продажба, а нашите консултанти и юристи са добре запознати с всички особености при такъв тип сделки. Доверете ни се за своята следваща имотна инвестиция!

Вие запазихте този имот или селекция в списъка "Любими имоти"
Вие премахнахте този имот или селекция от списъка "Любими имоти"