Инвестиция в недвижими имоти: какво трябва да знаем

12.09.2023

SUPRIMMO
SUPRIMMO

Инвестирането в недвижими имоти може да бъде изключително успешен начин да разгърнете своите финансови възможности и да осигурите стабилност на бъдещите си приходи. Имотния пазар има своите тънкости, с които трябва да сте запознати, преди да пристъпите към сключване на сделка. Инвестицията в недвижимо имущество е умен начин, по който да вложите финансите си в нещо ценно и да оптимизирате разходите си по такси, данъци и поддръжка. Но преди да се впуснете в тази област, е важно да знаете някои основни факти и да разберете какво точно ви очаква.

В тази статия ще разгледаме някои ключови аспекти при инвестиране в недвижими имоти и как да постигнете успех в тази сфера.

Какви са ползите от инвестиция в недвижим имот?

Според ежегодишния Wealth Report" за 2023 г, публикуван от консултантската компания Knight Frank, жилищните имоти се считат за най-безопасния и предпочитан клас активи. В глобален мащаб инвеститорите избират да вложат средно над 30% от общото си богатство в жилищно имущество и малко над 20% в търговски площи. В България също се наблюдава тази тенденция и неслучайно именно имотът е предпочитания избор за сигурна инвестиция, на която повечето български купувачи се доверяват. И има защо!

  1. Пасивни доходи: Много хора, които тепърва навлизат в сферата на инвестициите, предпочитат сигурността и непреходната стойност на недвижимото имущество. Умело избраният имот може да се превърне в страхотен източник на пасивен доход.
  2. Успешна печалба при препродажба: Предприемчивите купувачи, с нюх за истински ценните търсения, могат да вземат жилище в развиващ се район, което да препродадат за значително по-висока цена след години, когато мястото се превърне във вървежна локация.
  3. Непреходна стойност: имотите са едно от малкото неща, в които можете да вложите средствата си без много притеснения. Жилището е основна нужда за всеки човек и винаги ще има търсене и пазар за такъв тип инвестиция.
  4. Устойчивост при икономически турбуленции и инфлация: по време на икономически трудности и предизвикателства, недвижимото имущество рядко търпи главоломни спадове в стойността си, а напротив, почти винаги нараства през годините.

Как да инвестираме правилно според своите цели и бюджет?

Ако се питате “в какъв имот да инвестирам”, първата стъпка, преди да започнете своето търсене, е да определите своите цели и да съставите реалистичен план за финансиране. Преценете колко точно можете да вложите в ново имущество и дали това е най-подходящия начин за постигане на вашите финансови цели. Консултирайте се с квалифициран професионалист като консултантите от Suprimmo, които ще ви дадат насоки според личните ви нужди и предпочитания.

Кое да изберем: инвестиция за лично ползване или отдаване под наем?

Дали търсите жилище за лично ползване или такова за отдаване под наем или вторична продажба е от огромно значение за характеристиките на имота. Ако възнамерявате да ползвате дома, личните ви предпочитания за разпределение и интериор, близостта до работното ви място или училището на децата ви със сигурност ще са едни от главните ви изисквания. Но ако смятате да отдадете новата си придобивка под наем, то е много важно да проучите какви са предпочитанията на наемателите за размер и състояние на жилището и квартал.

Какви са принципите на успешните инвеститори?

Мнозина си задават въпроса “как да инвестирам правилно” в стремеж да научат какъв е най-изгодният метод за вложение на личните доходи. Успешното инвестиране е комбинация от висока информираност и добре обмислен подход. От съществено значение за всяка инвестиционна възможност е да разбираме как да преценим дългосрочния ѝ потенциал, нашата готовност да поемаме рискове и колко сме запознати с тенденциите и текущата ситуация на пазара. Тези принципи ще ви помогнат да вземате разумни и сигурни решения и са приложими както за начинаещи, така и за опитни инвеститори.

Какви са рисковете при инвестиция в недвижими имоти?

Въпреки всички позитиви, които разгледахме, няма инвестиция, която обещава стопроцентова печалба и не крие никакви рискове. Това се отнася и за покупката на имот и има редица “подводни камъни”, за които е добре да сте подготвени:

  • Липса на финансиране - за да не се сблъсквате с този проблем си поставете реалистични очаквания за офертата, която можете да си позволите и възможностите ви за получаване и изплащане на ипотечен кредит;
  • Скрити разходи - много клиенти забравят този фактор докато са още на етап съставяне на бюджет. Това важи особено много ако купувате жилище във ваканционен комплекс или нова сграда с луксозни удобства. Когато изберете своята оферти, винаги вземайте предвид бъдещите разходи - такси за поддръжка, данъци, нужда от ремонт;
  • Промени в имотния пазар - това е нещо, което дори и изкусните икономисти не могат да предвидят с абсолютна точност. Винаги имайте едно наум, защото пазара е изключително динамичен и няма гаранция, че инвестицията ви неминуемо ще доведе до добра възвръщаемост.

Защо е важно да използваме услугите на имотен специалист?

Независимо дали ви предстои да направите своята първа имотна инвестиция или вече имате известен опит зад гърба си, съдействието на професионален консултант със сигурност ще улесни и ускори целия процес на сделката. Има немалко ползи от услугите на реномирана агенция като Suprimmo - за вашето търсене ще се заеме ерудиран консултант, който ще прояви индивидуален подход и лично внимание. Доверявайки се на помощта на агенцията също така можете да разчитате на екип от счетоводители и юристи, които ще се погрижат за сигурността и точността на вашата инвестиция.

Вие запазихте този имот или селекция в списъка "Любими имоти"
Вие премахнахте този имот или селекция от списъка "Любими имоти"