Българи инвестират в евтини жилища в Атина, дават ги под наем

07.01.2019

Монитор

Българи с повече свободни пари предпочитат да ги инвестират в покупка на евтино жилище в Атина, научи „Монитор“. Целта е да ги дават под наем.

„Инвестиционното търсене е насочено основно към гръцката столица“, твърди Десислава Димова, брокер от българска фирма, работеща на пазара в съседната държава. „Вземат малките апартаменти за даване под наем, с една или най-много 2 спални.

Предпочитани са кварталите около Акропола“, казва още тя. „На практика има жилища доста по-евтини, отколкото в София, а в същото време възвращаемостта е много по-голяма“, смята Димова. Според нея в Атина може да се намерят апартаменти за 30 000 или 40 000 евро, но в повечето случаи те са за основен ремонт, за да станат годни за пускане на квартиранти в тях. За това нашенци, които вземат такъв имот, за да им излезе по-евтино, си го обновяват сами или си водят майстори от България.

По думите й, другата група българи на имотния пазар в южните части на Гърция предпочита ваканционните къщи на островите Корфу и Левкада. „Повечето запитвания са за имоти на цени между 500 000 и 700 000 евро, като изискването е да има хубава гледка. Най-често подобни вили се купуват за собствено ползване, а не с инвестиционна цел“, пояснява брокерът.

По-голяма част от нашенци, решили да си купят имот в съседната държава от ЕС, обаче предпочитат зоните около Кавала и района на Халкидическия полуостров. Никола Чолаков, също от наша посредническа фирма, работеща в Гърция, обяснява, че ивицата от Кавала до Аспровалта и Ставрос е по-евтината зона.

Там е и масовото търсене и огледите и броят сделки с българи са най-много. Интересът е насочен основно към апартаменти, с неголяма площ до около 50 квадрата. „Става дума за жилища с една спалня и хол с кухненски бокс. Повечето хора ги купуват главно за лично ползване, а нерядко и за даване под наем. В тази зона цените са около 1000 евро за квадрат“, уточнява брокерът. Най-евтината сделка е била за към 35 000 евро за студио. Подобен тип ваканционни имоти обаче вече трудно се намирали, защото предлагането им е много малко.

Чолаков добавя, че доста нашенци купуват и парчета земя от 300-400 кв. м, за поставяне на каравани и бунгала за летуване, намиращи се на 300-400 м от морето. В редки случаи на тях се позволява и поставянето на сглобяема къща с площ до 25-30 квадрата. Такива имоти могат да се купят за 4000 - 8000 евро.

„Към Халкидики се насочват богатите клиенти. Повече се предпочита първия ръкав на полуострова - Касандра, който е най-близо до Солун. По понятни причини, към третия Атон интересът е най-нисък. Там и предлагането е най-слабо. На Халкидики търсенето е основно за редови къщи, наричани в Гърция мезонет. Има интерес и към самостоятелни домове“, добави той.

Брокерът спомена и за слухове за предстояща сделка от българин на доста висока цена в района. По думите му сумата е под милион евро, но е доста сериозна, а имотът е на първа линия до морето на Касандра.

Относно коментираните в южната ни съседна промени в данъците за имотите и таксите по сделките с недвижимости, Чолаков поясни, че все още няма окончателно решение. „В последните 3 години се приемаше нещо, после се отменяше“, припомни той.

Вижте всички предложения от портфолиото на Super Имоти в съседна Гърция!

Публикуваната статия е превод/преработка на оригиналната статия или материал на съответния цитиран ресурс. Според закона за авторското право на Република България (чл. 9) авторското право върху превод или преработка принадлежи на лицето, което ги е направило, без с това да се накърняват правата на автора на оригиналното произведение.

Вие запазихте този имот или селекция в списъка "Любими имоти"
Вие премахнахте този имот или селекция от списъка "Любими имоти"